lørdag 30. mai 2009

Eksamensvakten

Mens de fleste andre er travelt opptatt med eksamen og alle ting som hører denslags til, har jeg heller valgt den litt enklere formen, nemlig å være vakt. Det er en avlappende og til tider svært kjedelig jobb å dele ut ark, gå på "lufte" (røyke) tur eller følge noen på do. Man kan møte mange interessante elever på en dag på jobb, noen med to pakker gulrøtter på pulten, andre som trenger 3-4 røykepauser for å komme gjennom den harde dagen. Eller så har de bare morsomme navn som kan få en hver vakt til å kose seg litt ekstra, f.eks Bergsvein.

Men jobben som eksamensvakt kan også være steinhard, ikke minst på grunn av den voldomme konkurransen mellom enkelte vakter.
For det finnes nemlig en del forskjellige typer eksamensvakter:
  1. Den slappe
    Det som karakteriserer den slappe eksamensvakten er manglende lyst til å reise seg fra stolen sin. Godt brukte taktikker kan da være å gjemme seg bak en søyle så man ikke kan se mer enn et par elever, stirre i en helt annen retning når noen prøver å få kontakt eller hinte til at en annen vakt skal ta seg av oppgaven.

  2. Den gamle
    De fleste eksamensvakter faller egentlig inn under denne kategorien. Gjennomsnittsalderen er skremmende høy. Kjennetegn hos denne gruppen er dårlig hørsel, briller på nesen eller i snor rundt halsen, og noe treighet når det gjelder bevegelser. Den gamle viser også enkelte svakheter når det gjelder vanskelige navn på ikke-etnisk norke elever.

  3. Den seriøse
    Også her hører svært mange hjemme. Eksamensvakter er veldig nøye på at alt er som det skal, og at hver minste detalj er nøye planlagt. Er man en av de seriøse går man gjerne litt rundt i rommet etter at eksamen har startet bare for å opparbeide seg autoritet, man vekler gjerne et par ord (selvfølgelig med viskestemmen!) med en av de andre vaktene for å forsikre seg om at alt er i orden.

  4. Den overivrige
    De eksamensvaktene som hører hjemme i gruppen for de overivrige, er de som står for mesteparten av konkurransen vaktene imellom. Disse menneskene er gjerne rundt 40-50 år og er så klare for å vise at de er best at de gjerne sitter heilt ytterst på stolen og spretter opp for å hjelpe. Da har det ingenting å si om eleven sitter en meter ifra eller på heilt andre sida av rommet. Den overivrige tråkker derfor ofte på tærne til de som tilhører gruppe 2. Noe som ofte resulterer i at den gamle skal vise denne ungfolen hvem som har mest erfaring, og vokter området sitt med ørneblikk. Den overivrige kan derfor være årsaken til mang en splid i eksamensvaktmiljøet.

  5. Den unge
    Det er dessverre svært få i denne gruppen. Den unge vakten er ofte på alder med elevene som har eksamen, og blir ofte møtt av kommentarer som "å! Jeg trodde du var en elev", "Skal vi to lufte oss aleine, uten vakt?" og "kan hvem som helst være vakt?". Den unge føler seg ofte litt utilpass, spesielt i situasjoner der man skal lufte menn som kunne vært faren, eller når det blir stilt spørsmål ved eksamensvaktevnene. Den unge holder seg ofte litt i bakgrunnen i vaktmiljøet, av den enkle grunn at han eller hun ikke har så mange felles interesser med de andre vaktene.

Som dere sikkert forstår er det et svært variert miljø det er snakk om. En ny dag byr alltid på nye vakter, nye elever og nye utfordringer. En ny dag kan altså by på mange spennende observasjoner i hvordan dagens vaktgruppe klarer å samarbeide på tvers av kategorier og forskjeller. En svært uheldig kombinasjon av de ovennevnte gruppene kan være et par av den seriøse, et par av den gamle, en av den unge og en av den overivrige sorten. Da har dagen mer enn nok underholdning, og den unge reflekterte kan lene seg tilbake i den knirkende stolen og observere det hele med et smil om munnen.

2 kommentarer:

  1. Haha..:) anbefaler deg å ta ein prat med Sunniva, hun har også sittet eksamensvakt. Så kan dere utveksle erfaringer. Spennende observasjoner du har gjort da, Hilde :P tar et snikbilde av situasjonene neste gang?

    SvarSlett
  2. hehe!! ja, har vært eksamensvakt eg også etpar dager no..;) så skjønner deg godt hilde:p e hardt særlig de første timene, vanskelig å holde seg våken til tider når det eneste man kan gjøre er å se ut i løse luften og ikke gjøre noe.. men blir jo litt penger utav det -og no som eg ikke begynner å jobbe fast før etter skjærgårds, tar eg det eg kan få;);)

    SvarSlett